Historien om Tibetansk Spaniel
Fotograf: Kr-Foto, Hinna, Norge
Introduktion og historie

Tibetansk Spaniel er en lille elegant hund med stor værdighed. Den er intelligent, munter, vågen og moderat aktiv, hengiven og alligevel selvstændig. Man siger om en Tibetansk Spaniel, at den er hengiven og trofast som en hund, renlig som en kat og opfindsom som en abe.

Med sin store tilpasningsevne trives den både i en stor aktiv familie og hos den enlige ældre. Den kan sagtens klare lange gåture, men kan også nøjes med en have som legeplads. Den er let at have med på rejser.

Pelsplejen er nem. Børstning en gang om ugen med en god børste er nok til at holde den velplejet. Den skal hverken klippes eller trimmes.

Alle farver er tilladte. Vægten bør være 4 - 7 kg. Højden 25,5 cm. Den skal være godt og harmonisk bygget med en kropslængde, der er en smule større end skulderhøjden.

Hovedet skal være ædelt og lille i forhold til kroppen med en let hvælvet skalle og let men tydeligt stop og et middellangt snudeparti, brat afskåret med fyldig hage. Let underbid, tænderne må ikke være synlige når munden er lukket.

Mørkebrune ovale øjne der er klare og udtryksfulde. Ørerne middelstore og hængende. Halen højt ansat med en fyldig  " fjerbusk ", som er båret i en munter krølle over ryggen, når hunden er i bevægelse. Den bevæger sig kvikt, frit og selvsikkert. Alt i alt en sund og robust hund.

Tibetansk Spaniel har levet i årtusinder i klostrene i Tibet. Den er med sin store lighed med løven symbolet på denne, som er et helligt dyr i buddhismen. Dens udbredelse til Vesten er foregået ved at højt ansete gæster har fået en " Tibbe " foræret som gave.

I klostrene fungerede den blandt andet som vagthund. Den kunne sidde oppe på klostrenes mure, hvor den med sit utroligt gode syn kunne se de fremmede på lang afstand og dermed advare munkene mod uvelkomne gæster.

Den fungerede også som varmepude. I det iskolde klima blev de små hunde ofte gemt i munkekuttens ærmer om dagen og under tæppet om natten. Heraf tilnavnene " Tempelhunde, Løvehund og Ærmehund ".

Denne nærkontakt med munkene gjorde det nødvendigt og praktisk, at hundene havde et overordentligt godt og venligt væsen, hvilket de stadig er i besiddelse af.

En Tibetansk Spaniel er en kærlig og ideel lille hjerteven, som helst vil være nær sine mennesker hele døgnet, men den kan selvfølgelig også være alene hjemme. Den fungerer godt i en flok  og sammen med andre dyr.

En Tibetansk Spaniel opfylder med lethed alle de krav man kan stille til en venlig familiehund og meget mere til. Den er handy på alle måder.

En SKØN hund med et dejligt væsen.


Den lille gæst fra Tibet
Af journalist og forfatter - Jane Aamund

En Tibetansk Spaniel har værdighed og lige fra den er lille hvalp betragter den aldrig mennesket som et højerestående væsen.
Den er på niveau hele tiden. Når man ser ind i dens skønne mørke øjne, er der inderst inde en kerne af ubøjelighed. Den er katteagtig og lægger man mærke til ejere af Tibetanske Spaniels, så kan man ikke lade være at grine af, at de tit antager en opvartende attitude, som passer den lille ophøjede gæst fra Tibet udmærket. Det er en allround selskabshund, den elsker at gå ture og køre bil. Den bryder sig ikke meget om støjende hunde, der uhøfligt vil snuse den både her og der. Man bliver nødt til at sætte grænser ellers kan den være dominerende og efterhånden tiltage sig flere og flere rettigheder. Men har den fået arrangeret hjemmet og sine ejere, så det er behageligt, er den verdens nemmeste hund.

Den er børnevenlig,hvis børnene er forsigtige med den, og den er rolig og reserveret, når der er gæster. Aldrig påtrængende. Når jeg møder de gode velopdrættede eksemplarer af denne charmerende race, siger jeg altid, pas godt på Jeres gode avlsmateriale.  Pas godt på de hunde, som har det gode temperament, som kan bevæge sig frit og godt, og se klart og tydeligt. Heldigvis har den Tibtanske Spaniel aldrig været modehund. Det er den ideelle selskabshund i lejligheder og en lille nem rejseledsager. Den har ikke hundekarakter heller ikke kattekarakter, den er helt sig selv, og jeg har lige set ind i et par uudgrundelige blanke hvalpeøjne på en lille tævehvalp, der lignede en månestråle, og jeg så, hvad den race egentlig var, en lille gæst fra Tibet.